Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα της ομάδας εκπαιδευτικής ρομποτικής EVRIPOS ROBOTICS

Κυριακή 10 Απριλίου 2022.

1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 6th Aegean Robotics 2022.

Η ομάδα αποτελούνταν από μαθητές του 4ου ΓΕΛ Χαλκίδας. Διαγωνιστήκαμε στην κατηγορία “save the eggs” και δώσαμε έναν απαιτητικό αγώνα ενάντια σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με πανάκριβο εξοπλισμό. Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η ασφαλής μεταφορά αυγών (μπαλάκια του ping-pong) ανάμεσα σε δύο φωλιές (αυγοθήκες) που απείχαν μεταξύ τους 2 μέτρα. Το όχημα κατασκευάστηκε από το μηδέν ειδικά για τις ανάγκες του διαγωνισμού και εκτυπώθηκε σε 3d εκτυπωτή.

Η δυσκολία του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν το γεγονός ότι τα μπαλάκια του Ping-pong έπρεπε να είναι τοποθετημένα μέσα σε αυγοθήκες με αποτέλεσμα να είναι μη αξιόπιστη λύση η δημιουργία μιας ρομποτικής δαγκάνας για την αρπαγή και τη μεταφορά τους στη απέναντι αυγοθήκη. Η λύση που έδωσε η ομάδα μας και την έκανε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ήταν η υλοποίηση ενός πρωτότυπου μηχανισμού αναρρόφησης που ρουφούσε κυριολεκτικά το μπαλάκι μέσα σε έναν ειδικά σχεδιασμένο σωλήνα (λόγω περιορισμού από τους κανονισμούς τα ρομπότ μπορούσαν να μεταφέρουν μόνο ένα μπαλάκι σε κάθε διαδρομή). Ο μηχανισμός αναρρόφησης τοποθετούνταν σε καθε διαδρομή με απόλυτη ακρίβεια μέσω ανός μηχανισμού κίνησης με βραχίονες δανεισμένο από την τεχνολογία κίνησης των 3d εκτυπωτών.

Για την αυτόματη καθοδήγηση του ρομπότ από φωλιά σε φωλιά έγινε χρήση αλγορίθμου adaptive line follower με συστοιχία 5 αισθητήρων χρώματος στο κάτω μέρος του ρομπότ. Στο ρομπότ έδωσαν κίνηση δύο μοτέρ με γρανάζια (gear motor). Το κάθε μοτέρ έδινε κίνηση σε μία από τις δύο ρόδες υλοποιώντας έτσι τις αρχές της διαφορικής κίνησης στο ρομπότ μας.

 

Βίντεο από τον διαγωνισμό 6th Aegean Robotics 2022.

 

Δημοσίευμα εφημερίδας Ευβοϊκή Γνώμη

Ηλεκτρονική αναδημοσίευση από το έντυπο φύλλο
της Παρασκευής 22 Μαΐου 2022.Αρ Φύλλου 2.272

Η εκπαιδευτική & διαγωνιστική ρομποτική στα καλύτερά της!


 
evriposrobotics@gmail.com
τηλ: 6943296126
Η ομάδα μας διευρύνεται διαρκώς με ενθουσιώδη παιδιά που ξεκινούν μαζί μας το μαγευτικό τους ταξίδι στην υψηλού επιπέδου διαγωνιστική ρομποτική
© 2023 EVRIPOS ROBOTICS Ακολουθήστε μας: